Linux trükkök

Linux tippek és trükkök

Alcatel X200 telepítése Ubuntu Jaunty-ra (9.04) (Pannon 3G internet)

Alőfizettem a Pannonnál mobil internetre. Egy Alcatel X200-as modemet kaptam. Persze Linux támogatás nincs hozzá, csak Mac és Windows (Nem értem, mert kb. 1 nap ráfordítás lenne, biztos behozná az árát, ha az emberek a Windows licensz helyett ilyen kütyükért fizetnének…).

Találtam a neten leírásokat, amik leírják, hogy hogyan lehet működésre bírni Ubuntu alatt a kütyüt, de egyik sem az Ubuntuban szabványos NetworkManager-t használja, hanem a wvdial nevű progit. Kicsit utánanéztem a dolgoknak és sikerült megoldanom. Most megy a NetworkManagerből kényelmesen.

A telepítéshez Linux alapismeretek kellenek csak, nem kell terminálban sem matatni.

Ebből az oldalból indultam ki: http://ubuntu.hu/node/10508

A készülék részletei: http://www.pannon.hu/uzleti/keszulekek/alcatel/x200/

Én a cikk írásakor legújabb Ubuntu változattal próbáltam, a 9.04-gyel (Jaunty Jackalope). Ebből is a 32 bites változattal. (Elvileg működik a 64 bitessel is, de akkor az usb_modeswitch-ből a 64 bites változat kell.)

usb_modswitch

Először szükség lesz az usb_modeswitch csomag letöltésére. Amihez ugye internet kell. De ha ezt az oldalt olvasod, valószínűleg van. Vagy ha Windows alól nézed, ott megy alapból a kütyü. Innen töltheted le a debian csomagot: http://ftp.hu.debian.org/debian/pool/main/u/usb-modeswitch/usb-modeswitch_1.0.2-1_i386.deb . Ez egy debian csomag, de megy Ubuntu alatt is (hiszen nagy részben az is Debian).

A letöltött .deb kiterjesztésű fájlt a GDEBI programmal telepíthetjük. (ALT+F2 -> gdebi-gtk -> <enter>).

Az usb_modswitch azért kell, mert ezek az új USB-s eszközöket először CD-ROM-ként ismerik fel a számítógépek, amin megtalálható a Windows ill. mac driver. Ezek telepítése után maga a driver elrejti (Windowson) a “CD-ROM”-ot. Ezért tud utána menni a kütyü. Linuxon a rendszer alapból ismeri az Alcatel X200-at, csak amig ott a CD, nem látja. Erre való az usb_modswitch.

A fenti debian csomag előnye, hogy tartalmazza az UDEV ruleokat is egy csomó egyéb ismert cucchoz. Ez azt jelenti, hogy magától lefutnak a szükséges beállítások amikor az eszközt az USB csatlakozóba dugjuk, nem kell semmi egyebet beállítanunk.

De ezzel még csak a modem indul el, amit a NetworkManager nem ismer fel 3G eszköznek, csak a wvdial, vagy a gnome-ppp programokkal megy…

HAL és további UDEV beállítások

A HAL (Hardware Access Layer) mondja meg a különböző programoknak, hogy milyen tulajdonságaik vannak, amiket az alkalmazások kihasználhatnak. Ezek egy részét automatikusan felismeri a rendszer és kitölti a szükséges paramétereket.

A HAL paraméterezését az eszköz csatlakoztatásakor az UDEV indítja. Az UDEV is tárolhat információkat a hardverről. A NetworkManager érdekes módon mindkettőt nézi, nem tudom mi értelme (a forrása szerint ki lehet kapcsolni). Továbbá az UDEV-vel fogjuk betölteni a modem használatához szükséges usbserial drivert (kernel modult).

HAL

Másoljuk a /etc/hal/fdi/information/ mappába hozzunk létre egy alcatel-x200.fdi nevű fált:

ALT+F2 -> gksudo gedit /etc/hal/fdi/information/alcatel-x200.fdi -> másoljuk az alábbi XML kódot a megjelenő szerkesztőbe:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- xml -*- -->
<deviceinfo version="0.2">
 <device>
  <match key="info.category" string="serial">
   <match key="@info.parent:usb.vendor_id" int="0x1bbb">
    <match key="@info.parent:usb.product_id" int="0x0000">
     <match key="@info.parent:usb.interface.number" int="3">
      <append key="info.capabilities" type="strlist">
       modem
      </append>
      <append key="info.capabilities" type="strlist">
       access_control
      </append>
      <append key="modem.command_sets" type="strlist">
       GSM-07.07
      </append>
      <append key="modem.command_sets" type="strlist">
       GSM-07.05
      </append>
     </match>
    </match>
   </match>
  </match>
 </device>
</deviceinfo>

-> mentsük el: CTRL+S, majd zárjuk be az ablakot

UDEV

Az UDEV rule betölti a megfelelő drivert, majd megmondja a network managernek, hogy itt egy 3G modemmel van dolga.

Hozzuk létre a /etc/udev/rules.d/ mappába a 99-alcatel-x200.rules nevű fájlt:

ALT+F2 -> gksudo gedit /etc/udev/rules.d/99-alcatel-x200.rules -> Másoljuk a következő tartalmat a szerkesztőbe:

SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="0000", SYSFS{idVendor}=="1bbb", RUN+="/sbin/modprobe usbserial vendor=0x1bbb product=0x0000"
ACTION=="add|change", SUBSYSTEM=="tty", ENV{ID_VENDOR_ID}=="1bbb", ENV{ID_MODEL_ID}=="0000", ENV{ID_IFACE}=="03", ENV{ID_NM_MODEM_GSM}="1", ENV{ID_NM_MODEM_PROBED}="1"

Figyeljünk arra, hogy az utolsó sor egy üres sor legyen! -> Mentsük el a fájlt: CTRL+S -> Lépjünk ki a szerkesztőből

A NetworkManager beállítása

Ha kész vagyunk, indítsuk újra a rendszert (lehet máshogy is, de ez a legegyszerűbb).

Csatlakoztassuk a modemet egy USB portra, ekkor kis idő után észre veszi a Network Manager. Azt hiszem, hogy első indításkor egy varázsló is lefut. Nekem már volt egy Vodafone-os kártyám is telepítve, ezért nem hozott fel semmit. A varázslót el lehet indítani úgy is, hogy jobb gombbal a NM ikonjára kattintunk -> Kapcsolatok szerkesztése -> Mobil szélessáv -> Hozzáadás.

A varázslóban szerepel a Pannon, de nem teljesen jó beállításokkal. Válasszük ki a “Pannon (Normál)”-t. Majd ha befejeződött a varázsló, szerkesszük a szerkesztés gombbal. Menjünk az “IPV4 beállításai” fülre és válasszuk ki az “Automatikus PPP”-t. Mentsük és kész is vagyunk.

Ezután a NetworkManager ikonjára bal gombbal kattintva és a Pannont választva kapcsolódik a hálózathoz és lehet netezni.

Friss Jaunty

A friss Jaunty kernelébe (szerintem tévedésből) belefordították az usbserial csomagot. Ez azért baj, mert így csak induláskor lehet megmondani kernel paraméterek megadásával, hogy melyik eszközt használja. Az itt bemutatott udev script használatához szükséges, hogy az usbserial modulként legyen, ne a kernelben.

Szóval aki friss telepítéshez szeretné használni a fent leírtakat, annak először le kell tölteni egy újabb kernelt, ami már modulként tartalmazza az usbserial modult: http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-image-2.6.28-14-generic_2.6.28-14.46_i386.deb

Megjegyzés: Néha előfordul, hogy csatlakozik, de utána el is dobja azonnal a kapcsolatot. Erre nem jöttem rá, hogy miért van, szerintem ez hiba a NetworkManagerben. Nem a modem hibája, mert tapasztaltam ilyet a Vodafone-os kártyával is. Ilyenkor az újraindítás segített. Újraindításkor ha nincs bedugva a kártya, hanem a bejelentkezés után dugjtam be, akkor nekem mindig ment. Ha egyszer csatlakozott, utána stabilan megy egész nap.

Használjátok egészséggel!


Hozzászólások

1 hozzászólás

 1. Sziasztok.
  Nekem is ubuntu 9.10van telepítve másodlagos op rendszernek.
  Sajnos valami miatt nem tudtam letölteni a drivert(alcatel one touch x200)usb modemhez.
  Légyszives valaki eltudná küldeni e-mailban a drivert,és a leírást?
  Rlőre is köszööm

  rtomek.1980 {at} gmail (dot) com

  Hozzászólás Szerző: RTome — 2010 október 8, péntek @ 23.33

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.