Linux trükkök

Linux tippek és trükkök

MSI Wind U100 és az Ubuntu Linux 9.10 (Karmic Koala)

Az Ubuntu Linux a legelterjedtebb Linux változat az otthoni felhasználók körében. Különösen népszerű a kicsi netbookokon. Feleségemnek is vettünk egy MSI Wind U100-as netbookot tavaly. Természetesen rögtön Ubuntu linuxot tettem rá. A Jaunty (9.04) változat tökéletesen ment rajta. A videokártya volt kicsit lassú, de minden működött. A diplomamunkáját is azzal írta.

Mikor megjelent az Ubuntu 9.10-es változat. Azonnal frissítettem, mert olvastam, hogy jobb benne az Intel video támogatás. Meg a hangrendszer Skype, Openoffice … stb. Vagyis azt vártamn, hogy még az előzőnél is jobb rendszert kapunk. Sajnos az MSI Wind esetében ez nem így történt (az én laptopomon és asztali gépemen gond nélkül megy minden).

Egy nagyon idegesítő probléma jött elő: amikor elindult a gép, utána elkezdett a képernyő villogni és a fényerősségjelző folyamatosan ugrált.

Azonnal elkezdtem keresgélni a neten, hogy mi lehet ez és azt találtam, hogy nem vagyok ezzel a problémával egyedül. Ez a Launchpad hibabejelentés foglalkozik a problémával: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/hal-info/+bug/415023

Mindenféle megoldások voltak, amivel el lehetett hárítani a villogást indítás után, de megoldás nem született a problémára. Miután 2 hónapja nem történt semmi az ügyben, nekiálltam jobban megvizsgálni a dolgot. A Launchpaden többen rájöttek, hogy mi okozza a problémát. A baj az, hogy mikor megnyomjuk a fényerő szabályozó billentyűket, akkor az U100 rögtön állítja hardveresen a fényerőt, de a billentyűleütésről értesíti az oprendszert is. Az oprendszer pedig szintén állítja a fényerőt. Így duplán állítódik. Ezután viszont nem tudja szegény Linux, hogy a fényerő hol áll, mert nem ott van, ahova ő tenni akarta. Ezért végtelen ciklusba keveredik.

Az Ubuntuban a fényerőt a Gnome Power Manager program kezeli. Ez régen azért működött, mert a HAL alapján döntötte el a rendszer, hogy hardveres v. szovtveres a fényerő állítás. Az újabb rendszerekben a HAL helyet az xrandr kezeli a fényerőt, így nem tudjuk szabályozni.

Miután megértettem a problémát, elkezdtem keresgélni a gnome-power-manager forrásában. Viszonylag hamar megtaláltam a gpm-brightness.c-ben azt a részt, ahol a hardvernek elküldi az új fényerő értékeket. Az összes ilyen helyre tettem egy goto utasítást, hogy átugorja ezt a részt. A csomag újrafordítása után működött a fényerő. Csak azt nem értem, hogy az egész 2-3 órámat vette el, hogyhogy senki nem csinált még egy U100 változatot a gnome-power-managerből eddig? Mindenféle egyéb elkerülő megoldások voltak, de bármelyiket próbáltam, használhatatlanul lassú lett a rendszer…

Gnome Power Manager – U100 változat

Azok számára, akik nem szeretnek C programkódokban turkálni (szerintem vannak páran ilyenek), készítettem egy .deb csomagot: gnome-power-manager_2.28.1-0ubuntu1-U100_i386

Telepíthető parancssorból is, de a karmic alatt alapértelmezésben a gdebi is megnyitja, amivel a legegyszerűbb telepíteni. Újraindítás után jó kell, hogy legyen a fényerő állítás.

Ahhoz, hogy az esetleges későbbi frissítések ne írják felül a módosított csomagot, célszerű zárolni. Ezt például a Synaptic nevű programmal lehet egyszerűen megtenni. Bővebb leírás: http://www.ubuntugeek.com/how-to-lock-package-versions-from-synaptic-package-manager.html .

Forráskód

Én nem vagyok sem C programozó, sem Ubuntu, sem Gnome fejlesztő. Ez a megoldás csak egy hack, hogy működjön az MSI Wind Karmickal. A szép megoldás az lenne, ha valamilyen módon meg lehetne mondani a Gnome Power Managernek, hogy az adott laptop hardveresen állítja a fényerőt, vagy ha lenne egy detektálási mód a Wind érzékelésére. Szóval, ha valaki ért hozzá, jobb lenne, ha általános megoldás születne a problémára.

A csomag forráskódja (csak a gpm-brightness.c módosult): gnome-power-manager_2.28.1-0ubuntu1-U100.tar


Hozzászólások

17 hozzászólás

 1. Thank you! The funny thing about this is that I just got an MSi Wind U123 for my birthday, which just happened to be two days after you created this post. Your patch fixed the same exact same problem on my U123.

  Thanks again!

  Hozzászólás Szerző: Valkyri9 — 2010 január 30, szombat @ 17.48

 2. Hey, works perfect!

  Also brightness is only 1 instead of 2 steps, each keypress – cool!
  Did you pass the fix to the folks who do gnome-power-manager?

  Thanks again!!!

  Cheers

  Hozzászólás Szerző: Manfred — 2010 február 4, csütörtök @ 10.56

 3. I haven’t passed it to gnome-power-manager, only published the modified source and wrote to Launchpad. With this modification it is only work with MSI not other kind of notebooks. I think it is a design issue in gnome-power-manager and this is beyond my knowledge to make a general solution.

  Hozzászólás Szerző: Wedge — 2010 február 4, csütörtök @ 12.42

 4. Köszönöm szépen! Szuperül működik a dolog. :)

  Hozzászólás Szerző: kk — 2010 február 4, csütörtök @ 23.50

 5. Finally a fix for that flickering! Thank you so much.

  Works fine on MSI Wind U100 1616

  Hozzászólás Szerző: Wind — 2010 február 5, péntek @ 18.05

 6. Excellent solution – saved me a great deal of time and stress!

  Hozzászólás Szerző: Neil — 2010 február 6, szombat @ 17.05

 7. Thank you very much for that solution! I have had this brightness issue on my MSI Wind for months! Now, it works fine… Great! By the way, could you tell me how to lock the package in Synaptic to prevent upgrade to a not patched version? Thank you!

  Hozzászólás Szerző: Patrick — 2010 február 7, vasárnap @ 09.24

 8. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/hal-info/+bug/415023/comments/265

  Summary: There’s a firmware from MSI which fixes this issue.

  Hozzászólás Szerző: Oktay Altunergil — 2010 február 7, vasárnap @ 22.25

 9. Patrick! I’ve modified the text with a link describes how to lock packages in Synaptic.

  Hozzászólás Szerző: Wedge — 2010 február 9, kedd @ 08.24

 10. Thank you very much !!!

  Hozzászólás Szerző: hoyoung yi — 2010 február 21, vasárnap @ 08.34

 11. Sziasztok!
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget,nagyon jól müködik.

  Hozzászólás Szerző: Czikora Péter — 2010 március 20, szombat @ 06.18

 12. Thanks for a wonderful post, l ve been looking for such information, I will join jour rss feed now.

  Hozzászólás Szerző: Mike — 2010 március 22, hétfő @ 14.06

 13. Szia!
  Köszönöm a segítséget, első ránézésre működik.

  Hozzászólás Szerző: viteez — 2010 április 4, vasárnap @ 09.09

 14. Isten vagy. Erre más szó nincs.

  Hozzászólás Szerző: Bálint Molnár — 2010 április 8, csütörtök @ 13.54

 15. I used your gpm-brightness.c file in debian gnome-power-manager version 2.30 and recompiled and it works without flickering. Thank you very very much.

  Hozzászólás Szerző: abry — 2010 május 9, vasárnap @ 18.15

 16. An other happy user here, thanks!

  Hozzászólás Szerző: Pille — 2010 június 12, szombat @ 14.01

 17. Can you please describe how it is possible to compile gpm-brightness.c in a newer version of gnome-power-manager? I think that currently under ubuntu 10.04 it is the 2.30

  Hozzászólás Szerző: angelos — 2010 augusztus 25, szerda @ 23.38

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Elnézést, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.